Местенки.

 

Гледав една емисија на ТВ, заправо тоа беше една анкета на случајни минувачи  а тие беа анкетирани, Од што највеќе се плашите? Одговори имаше многу различни, од пајаци и змии, од темнина, од смрт, страв од затворен или отворен простор, …од се и сешто, ама најбројни беа тие што се плашеа да не изгубат работа.

E, стварно е тоа страшно, прилив нема а обврски стигнуваат ли стигнуваат. Сметки за струја, вода, парно, плин, интернет и мобилни телефони, порези, прирези, дорези, нарези, …а каде е фрижидерот?…па уште и глоба, сте плукнале во погрешно време, додека ветерот дувал со брзина поголема од 50 км на час а тоа е строго забрането. Ако ве уште стрефи да Ви треба медицинска помош, е тогаш држ ме мајко се … А за арно што Ве викаат, за свадба, крштевка, венчавка а чевлите се исчољкале…бегај бегај не да е страшно него е езиво.

Сепак има нешто пострашно и од тоа. Денешнава тема, Местенки. Е тоа е најстрашното.

Шефе шефе, мљац мљац мљац, шефе шефе, њам њам њам, и Вие од тука натаму сте ја надрљале. Џабе знаете и лимеси и интеграли, не ви вреди ни што знаете кај му е главата а кај му е газот на протонот или неутронот, не Ви вредат сите дипломи од оксфорди и моксфорди, кога некој уперил прст во Вас и Ве бургија, полека, сигурно и тенденциозно.

Со Вас јаде, заедно појадувате во иста менза, го сочекувате да заврши, го честите пијалок, тој со салфетката си ја брише устата а со едно око гледа во Вашиот череп, зема димензија  и размислува каква кројка на капа најповеќе би Ви одговарала.

 Што се случува после. Па после секако има втора епизода, како од некоја сапуница, ти реков, ми рече и како јаготка на шлагот е глув телефон: Разговарат двајца, знаеш што, го видов НН како пие кафе со ММ, …после едниот од нив вели на трет, абе другарот мој ми вели дека НН многу се дружел со ММ и нон стоп ги гледал на кафе, а овој му вели, ќе пијат, мораат некаде да се сретнат да си се договарат за шверц…штом овој се сомнева за некаков шверц мора да ја испитам работата…абе да не си чул дека НН бил шверцер…штом кружат гласини дека е шверцер, сигурно е некој криминалец…ауу зарем некој на нас ни е потребен во фирмата, абе он има одлежано 10 години у затвор, веројатно и интерпол го бара…него знаеш што, додека не е предоцна, ајде ние двајцата да го претумбаме, да му ги дигнеме нозете и да го зајдеме одзади.

И така тие двајцата кај шефот, њам њам и лап лап.

Вие после докажувајте дека за дваесет години ниеднаш не сте задоцниле на работа, дека сте верник во Бога, дека Вашите намери се чисти и бистри…ма плачите ако сакате тивко ако сакате на глас.  Битно се собрала дружина да го сакат Божина.

Такви има насекаде, ситни во душа, срце како на зајаче, јаки на јазик а под јазик отров појак и од Ланате.

За нив само пекол пострашен и од Дантевиот.

.

.

.

 

NAMEŠTALJKE.

(…ako prevod nevalja to je zato što je prevela moja malenkost)

 

Gledao sam jednu emisiju na TVu, ustvari to je bila jedna anketa od slučajne prolaznike, a oni su bili anketirani, od šta ili od čega se najviše boje? Odgovori su bili jako različiti, od pauka i zmija, od mraka, od smrti, strah od zatvoreni ili otvoreni prostor, od sve i svašta ali najbrojniji su ipak bili oni što su se bojali da bi mogli da  izgube posao.

Е, stvarno je to nešto strašno, priliva nema a obaveze stižu li stižu. Računi za struju, vodu, parno, plin, internet i mobilni telefoni, danak, denek, dinek, dunek, …a gde je frižider? Pa još i kazne, pljunuli ste u pogrešno vreme, dok je vetar duvao sa brzinom više od 50 km na sat a to je strogo zabranjenо. Ako Vas još strefi da Vam treba medicinska pomoć, e onda drž me majko… …sam se. A šta ako ste pozvani za nešto lepo, na neku svadbu, krštenje, venčanje a cipele se izgvacale, beži beži ne da je strašno, jezivo je.

Ipak ima nešto još strašnije. Današnja tema, Nameštaljke.

Šefe Šefe, mljac mljac mljac, šefe šefe, njam njam njam, i od tu nadalje Vi ste ga nadrljali. Džaba Vam što znate limese i integrale, ne vredi Vam što znate gde mu dupe, gde mu glava protonu ili neutronu. Ne vrede Vam sve diplome od oksforde i moksforde, kad je neko uperio prst u Vama i Vas burgija, polako sigurno i tendenciozno.

S Vama jede, zajedno doručkujete u istu menzu, sačekavate ga da završi, častite ga piće, a on salveticom briše usta i posmatra jednim okom Vašu lobanju, uzima meru, kroji Vam kapu.

Šta se dešava kasnije? Kasnije svakako ima nastavak, druga epizoda iz neke sapunice, rekla kazala, I kao jagoda na šlagu je gluv telefon: Razgovaraju dvoje, znaš, video sam kako NN pije kafu sa MM…posle jedan od njih kaže trećem, čuj priča mi drug da NN non stop se druži sa MM  i da ih jako često vidja gde piju kafu zajedno…a ovaj mu kaže, šta će, moraju negde da se vidjaju da se dogovaraju za šverc…čim ovaj sumnja moram da preispitam stvar…čuj, da nisi čuo slučajno da je NN bio švercer…čim kruže glasine da je švercer to mora da je neki kriminalac, auu zar je takav nama potreban u firmi, pa on je bio 10 godina u zatvoru a verovatno da ga traži i interpol…nego znaš šta, dok nije prekasno, hajde da mi njega lepo fino pretumbamo, da mu dignemo noge i da ga zaobidjemo sa zadnje strane.

I tako njih dvoje kod šefa njam njam i lap lap.

Vi posle dokazujte da niste zakasnili ni minutu za 20 godina, da ste vernik u Boga, da su Vaše namere čiste i bistre, …ma ako hoćete plačite u sebi ako hoćete i na glas. Bitno skupila se družina da vole Božina.

Takvih ima svuda okolo naokolo, sitni u duši, srce ko u zeca, jaki na jezik a ispod jezika otrov jači i od Lanate.

Takvima samo Pakao od Dante Aligijeri…i to 10 krug.

 

 

 

24 thoughts on “Местенки.

  1. …пријатељу, и ја би за неку солидну пару правио будалу од себе, не верујем да би се такви мужи толико плашили, …плус је искориштено фактор изненаѓење…шта Ти мислиш дали је све то реално.

   Liked by 1 person

 1. “Džaba Vam što znate limese i integrale, ne vredi Vam što znate gde mu dupe, gde mu glava protonu ili neutronu. Ne vrede Vam sve diplome od oksforde i moksforde, kad je neko uperio prst u Vama i Vas burgija, polako sigurno i tendenciozno.” Odlično svakodnevno viđam ovakve situacije. A i prevod mi se dopada, do sada sam koristila onaj guglov. Sve pohvale tvoj je bolji 🙂

  Liked by 3 people

 2. Svaka ti cast Momo, nisto ne si propustil, ama bas nisto. Od pocetok do kraj, se istina. Zatoa najubavo e, sedi si poveke doma, na rabota ne mnogu bliskost so koleski/gi, pomalku komsiski kafenca i imas so sigurnost pomiren zivot 🙂
  Fala mnogu za prekrasniot Post. Pozdrav, Balle

  Liked by 4 people

 3. Herr Momo, posebno hvala za prevod 🙏❤️. Taman sam krenula da ga kopiram pa da ga “turim” na gugl translejtor 🙂.
  A tekst je odličan, źivotni. Lako se ĉovek pronađe u njemu i ne moźe da se izgubi. Jer ima nas još sliĉnih, koji se međusobno prepoznaju💕🙂💕.

  Liked by 3 people

 4. Ti ne možeš ni da naslutiš koliko sam ja ponosna na sebe – uopšte nisam skrolovala tekst, tako da nisam ni videla da ima prevod – a sve sam razumela!!!! Jao, sreće moje! Ponosna na sebe!
  E sad tvoj tekst – pa neke delove sam oplakala od smeha – jer sam se pronašla u priči, kao što može svako od nas, pod uslovom da je iskren 😀
  Džaba meni i Sartr i Hajdeger, džaba mi Hane Arent i Fojerbaha, da ne pominjem Hegela i dijalektiku čistog uma, kad me ometaju organi kao što su obraz i kičma. Umesto da ih eliminišem, pa da se pozabavim sobom na pravi način, kao jedno pametno stvorenje da se napravim na budalu i da jezdim kroz ovaj moj, takozvani život…
  Bez brige i pameti.

  Sjajan si, zaista ❤

  Liked by 3 people

  1. Čestitam ako si uspela da razumeš tekst. Kažu da je makedonski težak. Čestitam i što čuvaš Tvoja dva organa. Jedino su oni u današnje vreme zaista vredni i deficitarni. Hvala na ovaj komentar s kojim se ponosim. Pozdrav.

   Liked by 3 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.