Нека е мир во светот.

Веќе подолго време се обидувам да одлучам да се тргнам од вордпрес ама некако не ми успева. Имам потреба од стари познанства и пратејки ги нивните објави уживам во животот.

Денешнава моја тема е Мир во светот.

Да се запрашаме, сега, денеска, …дали имаме мир во светот? Дали некојпат сме го имале? И дали некојпат ќе го имаме. Сите одговори се дискутабилни.

Во која година Господова секаде ама баш секаде било мир на Земјава? Дали бевме ситнодуши кога војни беа некаде таму далеку, а ние сметавме, ааа мирно е нема гајле. Но еве имало гајле. Тоа толку многу далеку било толку многу близу нас.

Многу луѓе гинат во светот. Многу невини жртви. Мајки погребуваат свои чеда. Деца преплашени до смрт. Стари немоќни и да се помочаат а слушаат како одекнуваат гранати и сирени. Ужас.

Немаме доволно пари да финансираме операција на некое дете со ретко заболување ама пари за гранати имаме.

А дали ни се потребни, кули, вили и градови? Територии?

Ех, еден ден можеби сите ќе сфатиме дека ни е потребно само малку храна, доволно вода, чист воздух и многу љубов.

Дотогаш останете ми во добро здравје.

Блогот намерно е во неколку реченици. Кој сака да сфати ќе сфати.

Одговорноста да бидеме разумни и мирољубиви е кај секој поединец. Како што може да се примети во блогот не спомнав дека било кој е во право и било кој во криво. Не спомнав име на ниедна држава, националност или вероисповед. Истиот терк Ве замолувам да биде и во коментарите ако ги има.

Нека е мир и љубов меѓу луѓето.

4 thoughts on “Нека е мир во светот.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.